Rezidens művész | Yuko SAKURAI (J)

Ekkor:
Ise, Tsuyama, Tsumekizaki | 54th la Biennale di Venezia, 2011
Ise, Tsuyama, Tsumekizaki | 54th la Biennale di Venezia, 2011

Rezidens program | 2014 november 2-30.
Nyitott Műterem | 2014 november 23., 16:00-19:00
Kiállítás | 2015 február 6-27. | Megnyitó:2015 február 5., 19:00

Műterem: GAP – Gregersen Art Point, 1093 Budapest, Lónyai u. 31.
Galéria:FLUX Gallery, 1093 Budapest, Lónyai u. 31.

Az 1970-ben, Tsuyamában született alkotó, képzőművészettel először édesapja, Toshio Sakurai szobrászműtermében találkozott. Kezdetben relief-szerű, strukturált, gyakran több darabból komponált fa és vászon objekteket készített, melyekre a természeti tájhoz kapcsolódó emlékei, és élményei érzelmi kivetüléseiként tekint. Ebben a kontextusban munkásságában nem csak japán gyökerei, hanem az Egyesült Államok, különösen Utah és Új Mexikó, grandiózus tájaival való találkozás is meghatározó szerepet játszottak.

Sakurai 2011 óta előszeretettel dolgozik papírra. Kezdetben arches papírt használt, majd a tradicionális módon, kézzel készített japán washi-t. A szülővárosában, Tsuyamában készült könnyű, átlátszó, ugyanakkor durva papír tudatos használata az ősökkel való egyfajta párbeszéd, melyben saját identitására és a világhoz való viszonyára kérdez rá. Mindebben szerepet játszik a 2011. márciusában bekövetkezett fukushimai atomkatasztrófa is. Az anyagok aprólékos, odafigyelő és tiszteletteljes használata a művész számára nem csupán esztétikai kérdés, hanem a korlátozott mértékben rendelkezésre álló természeti erőforrások felhasználásának etikai vetületére is utal.

Korai munkái leginkább monokrómak, ma viszont már több színt használ, gyakran erős kontrasztba állítva azokat. A több rétegben felvitt és elkent anyag, a kontrasztos színek a nagyobb mélység megjelenítésére szolgálnak, előidézve ezzel még a vékony, pillekönnyű washi papíron is a háromdimenziós érzetet.

_______________________________________________________

Supported by

japan_alapitvany

Partners

flux     gap

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Reklámok