Rövidhullám 2.

rovidhullam_foto2

2015. április 26. 19:00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Lábán-díj díjátadó | Rövidhullám
Kortárs tánc variációk egy témára

bemenetek- kimenetek, kockázat, játék

 

Felkért koreográfusok: Kovács Gerzson Péter, Árvai György, Goda Gábor, Duda Éva, Kun Attila, Pataky Klári és a Dányi-Molnár-Vadas trió.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén szakmai díjat alapított, a XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett, elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsí1k a kortárs tánc-szcéna jelenségeit.

A Lábán-díj idén ünnepli 10 éves évfordulóját. Ezen alkalomból megrendezett gálaműsor részeként és egyben a Tánc Világnapja felvezetőjeként jelentkezik a Rövidhullám második kiadása.
Az elmúlt 10 év díjazott koreográfusai teszik próbára magukat és ugornak bele az
ismeretlenbe. A Rövidhullám kihívás, szabad asszociációs játék és meglepő fordulatokkal teli intenzív munka, melynek este bemutatott eredménye betekintést nyújt a felkért alkotók gondolat- és mozgásvilágába, az alkotói folyamatba és munkamódszerekbe.

A szigorú keretek között zajló program reggel 10 órakor indul, amikor a koreográfusok megkapják a témát. Egy nap áll rendelkezésükre, hogy erre a témára egy-egy ötperces etűdöt koreografáljanak. Ami mindenki számára egyformán adott, az az üres színpad, az előre beállított fények és hangtechnika, valamint egy félórás színpadi próbalehetőség. A többi az alkotó krea1vitásán múlik. A rendelkezésre álló rövid próbaidőnek köszönhetően az este folyamán nagy szerepet kap majd az improvizáció, és ez által a kockázatvállalás is.
Csak egy dologban lehetünk biztosak: a közös kiindulópontban. Amit látni fogunk, az
meglepetés lesz a néző és talán az alkotó számára is.

Az estet beszélgetéssel zárjuk. 

______________________
Supported by

sydney_NKA_2013trafo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Hírdetés