2017.06.24. | Performansz | Múzeumok éjszakája

Ekkor:

Kortárs tánc a Múzeumok éjszakáján.
2017. június 24., 18:00-24:00

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr

Alapítványunk, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeummal együttműködve, a 2017. évi Múzeumok éjszakájára különleges tánc performanszokkal készül.
A tér-specifikus előadások koreográfusok, zenészek és textil-művészek együttműködéséből születtek.

PROGRAM
Vadas Zsófia Tamara – Gryllus Ábris: Krund ni Ovel

Vass Imre – Somló Dávid: i t c o m e s i t g o e s
Szabó Zsuzsanna – Nagy Csilla: Transition
– Az anyag memóriája


Vadas Zsófia Tamara – Gryllus Ábris: Krund ni Ovel
/ kortárs tánc / (20’)

A Krund ni Ovel című rituális performansz fiktív szertartás egy konkrét térben, amelynek minden alkotóeleme és hatása párbeszéd során jön létre. Az alkalmi rítus fontos kiindulópontja a klisék és előítéletek értelmezése, tudatos megkérdőjelezése és transzformálása. Hogyan értelmezhető egy ilyen performatív szituációban a 21. századi példaképek világa hagyományként? Hogyan képezheti ennek a világnak az eszköztára egy transzcendens folyamat alapját? Milyen metamorfózison képes keresztülmenni Beyoncé Drunk in Love című száma egy analitikus, ízekre bontó dialógus során…?

Alkotók: VADAS Zsófia Tamara, GRYLLUS Ábris
Fény: DÉZSI Kata
Produkciós partner: Katlan Csoport
Produkciós menedzser: KOVÁCS Andrea / Let it Be! art agency
Főtámogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Collegium Hungaricum Berlin, Műhely Alapítvány
Támogatók: Sín Kulturális Központ, Új Előadóművészeti Alapítvány, Trafó Kortárs Művészetek Háza
Külön köszönet: TÓTH Márton Emil

Stroboszkóp és erős hangeffektusok alkalmazása miatt az előadás megtekintését terhes nőknek, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel rendelkezőknek nem javasoljuk.

 

 


Vass Imre – Somló Dávid: i t c o m e s i t g o e s
/ kortárs tánc / (20’)

Létezik statikus mozdulat, vagy egy helyben álló dallam? Ha a zene és a mozgás párhuzamosan haladnak egymás mellett, találkoznak a végtelenben? Transzformáció tanulmány, amelyben a változás az érzékelhetőség határát súrolja, mégis evidencia.
Minden változik. Még az is, ami elsőre mozdulatlannak tűnik. Az ismétlés által nem csak a színpadi események helyeződnek középpontba, hanem a nézői figyelem mechanizmusa is.

Koncepció: Vass Imre
Létrehozta és előadja: Somló Dávid, Vass Imre
Fotó: Gabriele Smiriglia
Produkciós partner: Katlan Csoport
Támogatók: SPAZIO – A European Network for Dance Creation, Sín Kulturális Központ, Artus Kortárs Művészeti Stúdió, Kontakt Budapest Stúdió, Műhely Alapítvány, Hátsó Kapu, Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

 


Szabó Zsuzsanna – Nagy Csilla: Transition – Az anyag memóriája
/ textil performansz / (240’)
BEMUTATÓ!

A négyórás performansz Szabó Zsuzsanna textil-művész, Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készített diplomamunkája.
Jelmez-, anyagközpontú performansz, mellyel a világhírű színházi rendező, képzőművész, Robert Wilson kurzusán kezdett behatóbban foglalkozni 2015-ben, a Long Island-i Watermill Centerben.
Az idő mindenen nyomot hagy. A kötés egyike azon technikáknak, ahol egyszerre alakul az anyag és a forma. A kötés során – drasztikus anyagformáló módszer lévén – az alapanyag, a gépek megmunkáló hatásának következtében, visszafordíthatatlan változásokon megy keresztül: a fonál kibolyhosodik, behullámosodik, minősége, állaga jelentősen megváltozik, többnyire roncsolódik.
A textil-művész, Nagy Csilla koreográfussal együttműködve, egy meditatív performanszt hozott létre, hogy egy szál többszöri, burok formába való lekötésével szemléltessék az anyag átalakulását, roncsolódását, előző formában való létezésének megváltozását.

Koncepció, előadó: SZABÓ Zsuzsanna
Társalkotó, előadó: NAGY Csilla
Mentor: SZŰCS Edit
Konzulens: KELE Ildikó
Fotó: HODOSY Enikő
Videó: KÓRÓDI Dániel