2017.06.24 – 08.31. | Kiállítás | Light Positions

Ekkor:
Christoph Dahlhausen: Bodies 2014 (Triptychon)

 

Light Positions. Nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás

Helyszín: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum | Esterházy-palota
[9021 Győr, Király u. 17.]
Megtekinthető: 2017. június 24 – augusztus 31. | hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óra között
Kiállítás megnyitó: 2017. június 23. 19.00 óra
Köszöntőt mond: Radnóti Ákos, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere
A kiállítást megnyitja: Hajdu István műkritikus, a Balkon Kortárs Művészeti Folyóirat főszerkesztője

Kiállítók: Baráth Bálint, Bernát András, Bullás József, Christoph Dahlhausen (D), Forgó Árpád, Gryllus Ábris, Halmi-Horváth István, Kelemen Zénó, Andrew Leslie (AUS), Sági Gyula, Szabó Dezső
___________________

A Parallel Művészeti Alapítvány a Rómer Múzeummal együttműködve mutatja be Győrben Christoph Dahlhausen [DE], Forgó Árpád [HU], Gryllus Ábris [HU] és Andrew Leslie [AUS] képzőművészek munkáit.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum nyári nagykiállítása az absztrakt és monokróm művészet új irányzataiból nyújt ízelítőt. A különleges csoportos tárlatra tizenegy elismert hazai és külföldi művész kapott meghívást, akik más-más megközelítést képviselnek.

A tárlat középpontjában a fény áll, felvonultatva annak különböző megjelenítési, felhasználási módjait, lehetőségeit. A gazdag válogatás egyaránt tartalmaz témához kapcsolódó régebbi, fontos műveket és kimondottan erre a felkérésre készített alkotásokat. A résztvevő művészek változatos technikákkal dolgoznak: digitális, festészeti, intermediális, fényképészeti, grafikai, szobrászati eljárások segítségével aknázzák ki a fény tulajdonságait. Továbbá egymástól eltérő szempontból vizsgálják az optikai jelenségek, a színek, a ritmusok és a formák viszonyrendszerét. A tárlat angol címe úgy is fordítható, hogy „könnyed pozíciók”. Ez a jelentésváltozat pedig a kiállított művek szabad, kísérletező, játékos mivoltára utal. Interakcióba lépve egymással és a környezetükkel olyan különleges tereket hoznak létre, amelyek komplex élményben részesítik a látogatókat. Egyszerre hatnak az érzékekre, a gondolkodásra, és a képzeletre.

Jelen csoportkiállítás anyagában helyet kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum új szerzeményei is, amelyek az intézmény gyűjteményépítési törekvéseiről és a város művészetpártolásáról tanúskodnak. Mindemellett a Light Positions szervesen illeszkedik a győri múzeum évek óta következetesen formálódó kiállításprogramjába, amely folytatva a helyi, kivételes képzőművészeti örökséget arra vállalkozik, hogy bemutassa a hazai és a nemzetközi absztrakció meghatározó tendenciáit és elismert képviselőit.