2019.04.22. | Mi a tánc? 1.3

Dokumentumfilmek az amerikai posztmodern tánc legfontosabb alakjairól.

Az érzések tények: Yvonne Rainer élete

Írta és rendezte: Jack Walsh (2015)

2019. április 22. 18:00
magyarországi bemutató
Trafóklub | 90+30 min | eredeti, angol nyelven | belépő: 500 Ft
A vetítés után szakmai beszélgetést tartunk.

-> Jegyvásárlás

„A művészet feladata, hogy felrázzon minket az önelégültség és kényelem állapotából”, vallja Yvonne Rainer, akinek avantgárd előadásai és filmjei már 50 éve rázogatják a nézőt.

Az előadóművészetekre nagy hatással lévő Judson Dance Theater (NY) társalapítója. Határokat feszegető munkáit számos címkével látták el: feminista, konceptualista, post-modern, politikus. A film, a még 80 évesen is fellépő Rainer kreativitását és munkáinak ellentmondásosságát boncolgatja, és felteszi a kérdést: Mit jelent ma avantgárd művésznek lenni?

John Cage és Merce Cunningham pártfogoltjaként, a ’60-as évek elején robbant be az előadóművészeti életbe, merészen felvállalva minimalista esztétikáját, és hétköznapi, gyakran véletlenszerű mozdulatokra épülő, kritikusokat is meghökkentő előadásait.

A Judson-nál olyan kísérletező művészekkel dolgozott együtt, mint Robert Rauschenberg, Trisha Brown, Steve Paxton, Lucinda Childs, és Meredith Monk. Jelentős darabjaival, mint például a „Trio A”, radikálisan megváltoztatta a modern tánc szótárát. A 70-es években a filmkészítés felé fordult, melyet, 25 év után, ismét az előadóművészet követett.

Írta és rendezte: Jack WALSH
Producerek: Christine MURRAY, Jack WALSH
Fényképezte: Marsha KAHM
Vágó: Laurie LEZIN-SCHMIDT, Bill WEBER
Fotó: Yvonne Rainer: Terrain / copyright Al Giese
Támogató:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírdetés