2021.10.21. | RITMUSKÉPLETEK TÁNCFILMRE III.

Azonosság a különbözőségben


2021. október 20. 20:00

Helyszín: Nemzeti Táncszínház, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
http://www.nemzetitancszinhaz.hu/

A Ritmusképletek táncfilmre záróvetítésén a táncfilm szakma egyik legmeghatározóbb alakjának munkásságába kapunk betekintést. A 2021-es budapesti Táncfilm Workshop kiemelt szakmai vendége Thierry De Mey zeneszerző, rendező, aki a programba Anne Teresa De Keersmaeker (Rosas), Wim Vandekeybus és Michèle Anne De Mey koreográfuskkal készített filmjeiből válogatott.

„A táncfilm nagy kihívása a gyakran különböző dimenziókban létező művészeti ágak sikeres integrálása: egy előadás időhorizontja, mely az előadó és a néző együttes jelenlétében értelmezhető, szemben áll a film illúziót keltő szakaszos, kihagyásos idejével. Az, hogy ez mennyire sikerül, a heterogén elemek fúziójából létrejövő műben megvalósuló szintézis mértékével mérhető.

A különböző művészeti területek – tánc, film és zene – közös halmaza a »mozgás«. Idővel felfedeztem, hogy ez a »kinetikus« aktív megközelítés az a »vörös fonal«, mely munkám minden elemét összekapcsolja. Ennek talán legszélsőségesebb formáját 2002-ben alkalmaztam, amikor egy karmestert arra kértem, hogy fordítson hátat zenekarának és adjon elő egy »kéz-koreográfiát« a csendre. A Legyen csend! máig a legtöbbet játszott darabom.” – Thierry de Mey

A vetítés után a rendezővel beszélgetünk.

Program:
Love Sonnets | koreográfia: Michèle Anne De Mey
Rosas danst Rosas | koreográfia: Anne Teresa De Keersmaeker
Fase | koreográfia: Anne Teresa De Keersmaeker
One Flat Thing, Reproduced | koreográfia: William Forsythe
Prélude à la mer | koreográfia: Anne Teresa De Keersmaeker
Musique de Tables
(részletek)

Kurátor / Curator: Thierry De Mey


A háromestés filmvetítés a Parallel Művészeti Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésében megvalósuló táncfilm workshop kísérő rendezvénye. 2021-ben először zajlik táncfilm képzés az egyetem őszi kurzushetének keretében. Az intenzív worskhopon táncosok, koreográfusok és média művészek neves magyar és külföldi táncfilm szakemeberek elméleti és gyakorlati óráin keresztül ismerhetik meg a műfaj sajátosságait, valamint professzionális körülmények között zajló műhelymunka keretében kísérletezhetnek.


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Hírdetés